Smerte ved samleie

Gjentakende smerter ved samleie er ofte et tegn på at noe ikke stemmer, og du bør oppsøke lege. Årsakene kan imidlertid være svært mange – og ulike.

 

Kvinners skjeder blir også erigerte, og dersom en kvinne ikke er tent nok, kan skjeden bli for kort for en erigert penis – og dermed føre til smerter.

 

Etter en vaginal fødsel er det viktig å gi underlivet god tid til å stabilisere seg igjen. Fra naturens side er ikke kvinner skapt til å ha samleie igjen før det er gått minst fire uker etter fødsel. Dersom man i tillegg fikk revner eller ble klippet under fødselen kan det gå enda lenger tid før kroppen er klar for sex igjen.

Tidlig overgangsalder kan også være en årsak til smerter under samleie. Noen kvinner kommer inn i denne fasen av livet allerede i 30-årene. Slimhinnene produserer mindre fuktighet enn tidligere, og dette kan være nok til at samleiet oppleves smertefullt. Noen ganger kan lokal hormonbehandling med ulike kremer være nok til å løse problemet. Trening av bekkenmuskulaturen kan også ha en positiv innvirkning.

 

Ulike kjønnssykdommer og soppinfeksjoner kan også gi tildels store smerter under samleie, og man bør umiddelbart sjekke seg grundig dersom man mistenker smitte. Mange er smittet av en kjønnssykdom uten å være klar over det selv.

 

Hudsykdommen lichen sclerosus kan også være en forklaring på smertene noen opplever. Lichen sclerosus er en hudlidelse som sitter i skrittet. Tilstanden kan vise seg som små blemmer eller sår, og kvinner i alle aldre kan bli rammet av hudlidelsen. Likevel ser man en overvekt av kvinner i overgangsalderen. Menn kan også få denne hudlidelsen, og den viser seg som sår helt ytterst på penis. Tilstanden er oftest både kronisk og tilbakevendende, og behandles med salve. I noen tilfeller kan tilstanden bedres gjennom et kirurgisk inngrep. Man bør avstå fra sex til symptomene er borte, og heller ikke kle seg i for tettsittende klær.

 

En annen forklaring på smerter under samleie kan være skjedekrampe, også kalt vaginisme. Dette er en tilstand der musklene i vagina trekker seg hardt sammen og gjør samleie svært smertefullt, og i mange tilfeller helt umulig å gjennomføre. Årsakene kan sitte på det mentale planet, og kan stamme fra en vond fødsel, dårlig sex over en lengre periode eller tidligere overgrep.

 

Endometriose er en sykdom som også kan gi støtlignende smerter under samleie. Dette er en medisinsk tilstand der en type vev som finnes i livmoren begynner å vokse andre steder i underlivet, for eksempel på innsiden av egglederne, i bukhinnen, urinblæren, eggstokkene eller tarmene. Endometriose kan gi svært store smerter under menstruasjonen.

Kontakt oss i dag

Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss eller bestille time online.

Book timeKontakt oss i dag
Materiell- og servicegebyr

Ved konsultasjon hos våre spesialister og behandlere tilkommer det materiell- og servicegebyr på kr. 100,-. Det kan også påløpe ekstrakostnader ved enkelte nødvendige undersøkelser og tjenester.

Se prislisteFinansieringsmuligheter

Artikler